Nie dać się propagandzie: olej kokosowy

    Ruszyła zapowiadana propaganda o szkodliwości spożywania oleju kokosowego. "Popisał się"  Onet artykułem: "Profesor z Harvardu: olej kokosowy to czysta trucizna". To tekst opaty na artykule zamieszczonym na Business Insider Polska z 21 sierpnia br. Nawiasem mówiąc, ten sam Businnes Insider  wcześniej, bo 18 czerwca br. publikuje artykuł, w którym na końcu wnioskuje: "Olej kokosowy należy do naturalnych, a więc zdrowych tłuszczy nasyconych. Można więc go bez większych obaw stosować, jednak jak wszystko inne, z umiarem.

Artykuł Onetu na Fb Marek skomentował Marek: "Zawsze będą pisać, że coś szkodzi, gdy nie mają z tego zysku!".

Monika Sobierska napisała: "? Nie dać się propagandzie!
    Ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie Cambridge w Anglii wykazały, że olej kokosowy może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udarów mózgu podczas codziennego spożywania go przez miesiąc.
    W badaniu naukowcy śledzili 94 wolontariuszy w wieku od 50 do 75 lat. Żaden z nich nie miał historii chorób serca.

    Po czterech tygodniach jedzenia trzech łyżek stołowych oleju kokosowego dziennie, uczestnicy mieli 15% wzrost poziomu zdrowego HDL, co skłoniło naukowców do zgłoszenia, że ta super żywność może obniżyć ryzyko zachorowania na choroby serca lub udar mózgu.

    Inne badanie dotyczyło ryzyka wystąpienia cukrzycy. Stwierdzono, że średnio-łańcuchowe trójglicerydy (MCT) w oleju kokosowym znacznie poprawiają poziom cukru we krwi i zmniejszają oporność na insulinę i obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy znacznie zwiększa szansę uniknięcia zawału serca.

Dalsze badania wykazały, że olej kokosowy:

Wzmacnia funkcje mózgu u osób z chorobą Alzheimera
Redukuje stany zapalne i zapalenie stawów
Przeciwdziała osteoporozie
Chroni wątrobę
Poprawia skład i wagę ciała

Ogółem przeprowadzono ponad 1500 badań, które udowodniły, że olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na Ziemi.

1. Khaw KT, et al. “Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women.” BMJ Open. 2018;(8)3:e020167.
2. Han JR, et al. “Effects of dietary medium-chain triglyceride on weight loss and insulin sensitivity in a group of moderately overweight free-living type 2 diabetic Chinese subjects.” Metabolism. 2007;56(7):985-991.
3. De la Rubia Orti JE, et al. “Improvement of main cognitive functions in patients with Alzheimer’s disease after treatment with coconut-oil enriched Mediterranean diet: A pilot study.” J Alzheimers Dis. July 20, 2018.
4. Vysakh A, et al. “Polyphenolics isolated from virgin coconut oil inhibits adjuvant induced arthritis in rats through antioxidant and anti-inflammatory action.” Int Immunopharmacol. 2014;20(1):124-130.
5.Hayatullina Z, et al. “ Virgin coconut oil supplementation prevents bone loss in osteoporosis rat model.” Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:237236.
6. Otuechere CA, et al. “Virgin coconut oil protects against liver damage in albino rats challenged with the anti-folate combination, trimethoprim-sulfamethoxazole.”.J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2014;25(2):249-253.
7. Oliveira-de-Lira L, et al. “Supplementation-dependent effects of vegetable oils with varying fatty acid compositions on anthropometric and biochemical parameters in obese women.” Nutrients. 2018;10(7):932.