Zapalenie nerek ostre
• Po 50 g – ziele nawłoci, ziele dziurawca, ziele skrzypu polnego, ziele fiołka trójbarwnego, kwiat wiązówki, korzeń pięciornika kurze ziele, korzeń wilżyny, kłącze perzu, znamię kukurydzy, liść brzozy, ziele rdestu ptasiego.
Pić w pierwszym tygodniu 2 razy dziennie po 1/2 szklanki przed posiłkiem, w następnych tygodniach 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Zapalenie kłębuszków nerkowych
• Po 50 g – liść mącznicy, ziele serdecznika, ziele dziurawca, kora wierzby, liść podbiału, kwiat bzu czarnego, kwiatostan kocanki, ziele rdestu ptasiego, kora kaliny koralowej, kłącze perzu, liść brzozy.
Pić w pierwszym tygodniu 2 razy dziennie po 1/2 szklanki przed posiłkiem, w następnych tygodniach 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Zapalenie miedniczek nerkowych